flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжвідомчий пілотний проєкт!!!

02 жовтня 2023, 08:25

2 жовтня стартує пілотний проєкт про залучення психологів до кримінальних проваджень за участю дітей.

Запущено міжвідомчий пілотний проєкт, у межах якого до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб можуть залучатися психологи через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Мета проєкту — захистити права дитини, забезпечити її найкращі інтереси та не допустити повторної травматизації, віктимізації під час кримінального провадження. Реалізація проєкту сприятиме застосуванню підходів правосуддя, дружнього до дитини, на національному рівні.

Діти, які опинилися у контакті (конфлікті) з законом, зокрема, стали свідками, потерпілими кримінальному провадженні, або підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення, потребують особливої уваги з боку держави щодо забезпечення принципів правосуддя, дружнього до дитини. Залучення психолога до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб допоможе у реалізації таких принципів дитиноцентричного підходу, як:

  • забезпечення найкращого інтересу дитини;
  • участь дитини;
  • гідність дитини;
  • недискримінація;
  • верховенство права.

Психолог залучається до кримінального провадження за участю малолітньої, неповнолітньої особи відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, та у статусах, що визначаються цим Кодексом.

Механізм пілотного проєкту має стати додатковим зручним інструментом для органів досудового розслідування та суддів, які проводять слідчі (розшукові), процесуальні дії у кримінальних провадженнях за участю дитини.

Пілотний проєкт запроваджено Міністерством юстиції України, Міністерством внутрішніх справ України, Офісом Генерального прокурора, Координаційним центром з надання правової допомоги, за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, громадської організації «Всеукраїнський громадський Центр «Волонтер» та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, розроблений на виконання Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1027-р.

Порядок реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджено наказом Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора від 07 лютого 2023 року № 493/5/67/32 (далі – Порядок).

Офіційно проєкт стартує 2 жовтня 2023 року.

 

Які психологи залучаються до пілотного проєкту?

У межах пілотного проєкту залучаються психологи, включені до  Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Реєстр).

Такий Реєстр сформовано Координаційним центром з надання правової допомоги за результатами відповідного конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися у межах реалізації пілотного проєкту.

До Реєстру  включено 115 психологів.

 

У яких регіонах запущено пілотний проєкт?

Області, що визначені пілотними для запровадження проєкту:

  • Дніпропетровська;
  • Житомирська;
  • Івано-Франківська;
  • Київська;
  • Львівська;
  • Одеська;
  • Чернігівська;
  • місто Київ.

Як залучатиметься психолог?

Слідчий, дізнавач, прокурор, слідчий суддя, суд у пілотних регіонах зможуть залучити психолога у робочий, позаробочий час, вихідні та святкові дні через центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри) на підставі письмового запиту про залучення психолога за формою, наведеною у додатку 1 до Порядку).

Запит про залучення психолога направляється на адресу електронної пошти, що використовуються для залучення захисника у кримінальному провадженні через систему надання безоплатної правничої допомоги*.

Відповідний центр упродовж одного робочого дня з дня отримання запиту про залучення психолога визначає психолога з Реєстру та видає йому доручення для участі психолога у слідчих (розшукових) процесуальних діях у кримінальному провадженні за участю малолітніх, неповнолітніх осіб. Протягом п’яти робочих днів з дня такої участі психолог звітує до відповідного центру про виконання доручення.

Психолог може бути залучений до кримінальних проваджень за участю дитини в наступних процесуальних статусах:

  • спеціаліст;
  • свідок;
  • психолог (без визначення статусу).

Статус психолога, який залучається до участі в слідчих (розшукових) діях та процесуальних діях за участю малолітньої, неповнолітньої особи, визначається процесуальним рішенням уповноваженої особи відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Для реалізації пілотного проєкту оплата послуг психологів здійснюватиметься за кошти міжнародної технічної допомоги, зокрема, у межах проєкту “Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей”, що реалізується громадською організацією «Всеукраїнський громадський Центр “Волонтер”, за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

В межах пілотного проєкту психологам надаватиметься підтримка професійної діяльності, зокрема понад 100 психологів з Реєстру вже пройшли спеціальне навчання за триденною навчальною програмою “Особливості залучення та роль психолога у процесуальних діях за участю дитини в межах кримінального провадження”.

Пов’язані документи

  • Кримінальний процесуальний кодекс України.
  • Національна стратегія реформування системи юстиції щодо дітей на період до 2023 року
  • Порядок реалізації пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги
  • Наказ Міністерства юстиції України від 13.04.2023 № 1326/5 «Про затвердження Порядку ведення Координаційним центром з надання правової допомоги Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Порядку проведення конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Довідково:

  1. Адреса електронної пошти для надсилання дізнавачами, слідчими, прокурорами, слідчими суддями, судом запитів про залучення психолога через центри:
  1. Відповідальні особи за координацію пілотного проєкту у системі надання безоплатної правничої допомоги:
  • начальник управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко (+38067 94 33 293, adr.department@legalaid.gov.ua) – за загальну координацію пілотного проєкту;
  • начальник відділу забезпечення проведення медіації Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Яна Мельник (+38050 900 30 77, psychologist.report@legalaid.gov.ua) – за комунікацію з психологами та суб’єктами запиту про залучення психологів у пілотних регіонах (за потреби).

Прес-служба суду.